ПАРІМАТЧ “РОЗПИЛЮЮТЬ” ПО ЧАСТИНАХ? Осінтери показали схему повернення підсанкційної компанії на український ринок

Переділ галузей впливу розпочався в компанії Parimatch в Україні. Про це у першій частині великого журналістського розслідування пише портал  Blackbox OSINT.

За інформацією джерел спільноти журналістів, у холдингу засновник Parimatch та його мажоритарний акціонер Едуард Швіндлерман має намір передати половину своїх акцій (35% акцій всього холдингу) Олександру Мельничуку, Владиславу Кліщару та Олександру Бєляєву. Натомість, за умовами угоди, Мельничук та Кліщар обіцяють Швіндлерману вирішити питання зі зняттям санкцій з Parimatch в Україні та повернення компанії на український ринок.

Букмекерську діяльність та азартні ігри компанія Parimatch організовує в інтернеті. Бренд присутній у Великій Британії, Індії, Бразилії, Танзанії, Казахстані та ще у 20 країнах. Конкретно в Україні бренд був з березня 2021-го, коли ТОВ “Паріматч” отримало ліцензії на букмекерську діяльність та онлайн-казино. Оператор закріпився на ринку швидко завдяки мільярдним вкладенням у “дружбу” з зірками. Ті рекламували їхні послуги українцям, що викликало довіру до бренду. Одного разу подяку компанія отримала навіть від президента Володимира Зеленського. За фінансову підтримку заснованої ним платформи United24. Саме тому санкції проти компанії рівно за рік після повномасштабного вторгнення для всіх стали несподіванкою року. Причина блокування Радою Нацбезпеки на 50 років - зв’язки з росією та білоруссю.

В результаті без роботи через мінус дві компанії холдингу лишились 1100 співробітників. А на рахунках гравців і досі заморожені кошти - понад 250 млн гривень. 

УГОДА, ЯКОЇ БОЯТЬСЯ 

Велика афера, не інакше. Саме такий шлейф у чуток про передачу частки компанії. І справа у прізвищах тих, хто зазіхнув на частину акцій одного з найкрупніших організаторів. На частку засновника Parimatch Едуарда Швіндлермана з самого початку два претенденти: Владислав Кліщар та Олександр Мельничук. Працівникам Parimatch вони представлялися співробітниками ЦРУ та співробітниками європейських спецслужб. У той же час акціонерам компанії їх описували, як “інвесторів зі зв’язками в урядах США, Європи та України”. Особливо засекречений з пари потенційних акціонерів Олександр Мельничук. Принаймні у відкритих державних реєстрах на нього мінімум інформації. Жодної інформації про його офіційне працевлаштування от уже дев’ятий рік не публікувалось. Однак, за деякими даними осінтерів, сам Мельничук представляється, як співробітник Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

З другим потенційним акціонером Владиславом Кліщаром Олександра Мельничука пов’язує бізнес у Чехії. Там же обидвоє і зареєстровані, хіба що у різних містах. П’ять років, до 2012-го, Кліщар був помічником на той час нардепа-регіонала Олександра Єдіна, потім - працював в “Укрпошті” на високій посаді. Згідно з даними Реєстру юридичних осіб Словаччини, минулого року саме Владислав Кліщар був членом наглядової ради словацької компанії SEVOTECH. Ця контора фігурувала у гучній справі про розкрадання коштів Міністерства оборони України, адже разом зі ще однією, спеціально створеною компанією WDG promet, виступила так званою “прокладкою”. Через ці дві компанії гроші, які у Міністерстві виділили на закупівлю мін і перераховувались двома траншами, так і не дійшли до кінцевого адресата -  хорватського заводу Elmech Sintermak. Завод із угоди вийшов через несплату грошей. WDG promet і Sevotech нібито вирішили купити боєприпаси в інших компаній у Болгарії та в Камбоджі. Але минув вже рік, а постачання - досі не сталось. 

У Владислава Кліщара є дружина з москви. За документами пара начебто розлучилась вже як дев’ять років, однак, як стверджують осінтери, які відслідковували соцмережі Наталі, парою вони продовжують бути.

Дружина Кліщара похвалитись може не лише нерухомістю і бізнесом у москві, а й не менш кмітливим за її чоловіка, 29-ти річним сином Леонідом. П’ять років тому Кліщар-молодший саме працював у ТОВ ”Агро Газ Трейдинг”, яке фігурувало у гучній злочинній схемі розкрадання бюджетних коштів Одеського припортового заводу. Головний обвинувачуваним у справі був колишній голова Фонду державного майна України Дмитро Сеніченко, який працював в ”Укрпошті” в один і той самий період, що й батько Леоніда Кліщара Владислав.

У це важко повірити, але “висить” на сім’ї Кліщар ще одна справа - кримінальна. У грудні 2015-го Кліщари, згідно інформації з закритого графа Єдиного реєстру судових рішень, скоїли напад на киянина, який перевозив у авто 70 тисяч доларів. Гроші знайшли і повернули потерпілому у квартирі Кліщарів внаслідок обшуку аж через 9 місяців після злочину. Але вироків про покарання або закриття цієї справи журналісти так і не знайшли.

КОМУ ТРЕБА ВОСКРЕСИТИ PARIMATCH?

Пояснення того, навіщо вищезгаданим персонам із захоплюючим минулим компанія, на яку наклали санкції РНБО, може ховатись у ще одному таланті Леоніда Кліщара. У вузьких колах Кліщара-молодшого асоціюють з наставництвом, кураторством і координацією проектів типу Української національної лотереї, Спортлото. 

Місяць тому законопроект, який відкрито висловлює лотереям прихильність рекомендував голосувати голова податкового комітету Данило Гетманцев. Там і про вдесятеро нижчу вартість ліцензій, і про відсутність перевірок, словом - як для своїх.

І от саме база гравців підсанкційного Parimatch і весь необхідний, вже працюючий софт може стати у нагоді потенційним власникам акцій могутньої компанії. 

Підозри інших акціонерів саме такі, пишуть журналісти: після входження до Parimatch Мельничук-Кліщар-Бєляєв можуть просто ”кинути” засновника холдингу і замість виконання своїх зобов’язань вивести необхідні бази в ”УНЛ” та ”Спортлото”.

Потенційні власники, до слова, вже назвали компанію, яка формально увійде в угоду. Це SARN Energy, яка позиціонує себе консалтинговою компанією і має репутацію фірми, від якої постраждав не один чеський бізнесмен.

БУВАЙ, СЕО!

Кількість антирепутаційних фактів здивувала не лише пересічних читачів. За кілька годин до публікації цього матеріалу стало відомо про звільнення керуючого партнера і СЕО групи компаній Parimatch. Рішення прийнято цього тижня на зборах акціонерів міжнародного холдингу Parimatch і компанії Energame, що ним керує. Що цікаво, саме Максима Ляшко журналісти-розслідувачі вказали головним лобістом ідеї про передачу активів ймовірним аферистам. Бо останнім часом він навіть підготував усю базу перепису бізнесу, обмежив партнерів та співробітників від прийняття рішень та від отримання будь-якої інформації…

Не забудьте підписатися на наш Телеграм: чим більше людей знають про проблеми галузі, тим легше їх вирішити!

Ще ексклюзивів від The Gambler:

ЛОТЕРЕЯ - НЕ АЗАРТ. ГРАЛЬНІ ЗАЛИ ПІД ВИВІСКАМИ ЛОТЕРЕЙ ПОВЕРТАЮТЬСЯ? 

The Gambler - новини українського азарту

The Gambler - це інсайдерська інформація про проблеми, з якими стикається молодий ринок легальних азартних ігор в Україні. Легальний азарт - це захист гравців, соціальна відповідальність, дотримання закону, інвестиції та надходження до бюджету країни. Хто намагається знищити легальний азарт, прикриваючись благими намірами?

The Gambler - це боротьба з «чорними» гральними залами, які заробляють на людському горі та нищать економіку країни. Розкриємо всі схеми нелегалів разом!

До новин