Лотерейники VS легали. Гетманцев радісно повідомив про тотальну заборону на рекламу азарту

Голові податкового комітету цілеспрямованності не позичати.

Попри наказ президента Володимира Зеленського припинити існування нелегального ринку, який в Україні існує на схожих правах, що і лотереї, Гетманцев продовжив “проштовхувати” законопроект 9256-д. Пост-петиційні події цьому сприяли: суспільство ще більше демонізувало гральний ринок після суворого папірця від РНБО.  

Для довідки, 9256-д - це доопрацьована версія торішнього документу. Його проголосували у першому читанні. І от, головний податківець країни нещодавно доповів про першу “перемогу” депутатів.  

“Реклама буде заборонена. Повністю, крім реклами безпосередньо в гральних закладах. Спонсорство також,” - написав він у своєму Телеграм-каналі.

Аби перестрахуватись від дорікань на “болючу” тему, Гетманцев внизу посту вказав, що всі обмеження по рекламі зачеплять і лотереї також…

Лотерейні норми

Інші моменти щодо лотерей Данило Гетманцев у своїх блогах поки не описує. Наприклад, про виведення операторів лотерей з юрисдикції неконтрольованої ними КРАІЛ до «центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері випуску та проведення лотерей».

З часів легалізації КРАІЛ хоч якось утримував баланс між лотерейниками та іншим гральним бізнесом. Спроби вирватись з-під гніту регулятора були. Пригадати лише законопроект №10101, який суспільство сприйняло не радо. 

Команда зацікавлених рук не опускала. Це зрозуміло з нового документу, який ми бачимо зараз…Експерти вже вказують на ризики норми про двох регуляторів: контроль окремого органу = високі корупційні ризики. Так можна і вигідніші ліцензійні умови створити і результати конкурсу (ліцензії лотереям видаватимуть за конкурсом) - “підшаманити”. Звісно, на користь певних операторів. 

Іноземцям - зась

Попіклувались у законопроекті і про те, щоб “ліваків” на гральному ринку не було. Все це викладено у нормах, які начебто про захист цілісності і суверенітету.

На ділі зміни з 6 по 11 пункт передбачають заборону в Україні вести тут бізнес тим, хто "володіє прямо або опосередковано (через іншу фізичну чи юридичну особу) будь-якою часткою резидента іноземної держави, яка агресує проти України”. Без понять часу. 

Тобто всім. Саме так, будь-якому міжнародному бренду, який коли-небудь працював у росії, а після початку повномасштабного вторгнення - вийшов з російського ринку. Такі ніколи не зможуть зареєструвати тут свій бренд.

Спорт без спонсорів

“Ще є невеликий лаг для дискусії про спонсорство спорту, але поки що скоріше ні, ніж так,” - так Данило Гетманцев описав ймовірну заборону реклами букмекерів, які зараз на 80% утримують діяльність спортивних клубів України.

Про катастрофічні втрати спортивної галузі в разі, якщо рекламуватись спонсорам під час спортивних ігор заборонять, The Gambler розповідав в інтерв’ю з футбольним експертом.

Якщо коротко, то саме спонсорські надходження - єдине, на чому тримаються Прем’єр і Перша ліга футболу України, не кажучи про інші види спорту, висвітлення в медіа яких значно слабше, аніж футболу.

“По суті, у клубів заберуть основне джерело коштів. Це - найбільша частина. Та, яка йде зі спонсорства. Кажу вам, як людина, яка відповідає за комерцію у клубі. Найбільші кошти - контракти, які можна підписати з букмекером. Букмекер розміщує свої щити навколо стадіону, розміщуються на футболках, на клубних діджитал-ресурсах. Це буде велика катастрофа, якщо це все заборонять. Постраждають не лише великі клуби Української Прем’єр-ліги. І Першої ліги. Деякі просто зникнуть з мапи” - розповів в інтерв’ю директор по маркетингу, медіа та спонсорству ФК “Полісся”Олександр Денісов.

Асоціація білого бізнесу

Не слід забувати про актуальне питання, яке досі “зависло” на порядку денному грального ринку. Йдеться про ліквідацію КРАІЛ. Наприкінці березня Міністр цифрової політики Михайло Федоров підтримав Данила Гетманцева у прагненні прибрати регулятора. Голова Комісії Іван Рудий в одному з весняних інтерв’ю впевнено заявив, що відносини із очільником Мінцифри має чудові попри всі розмови. І Комісія, мовляв, працює.

Водночас, соцмережами шириться інформація про лобіювання Федоровим Асоціації грального бізнесу в Офісі Президента, яка поділить ринок на чорних та білих гравців. Трапиться це, якраз таки, після прийняття скандального 9256-д. На думку експертів, це дозволить міністру Федорову реально поділити ринок на своїх протеже і …інакомислячих, типу Данила Гетманцева з його лотереями.

“Наявність Асоціації знімає ще одне питання: «хто винен у лудоманії серед військових?». Інакше кажучи, «кого внести до списків санкцій, щоб логічно закінчити трек петиція про заборону онлайн-казино – Указ Президента?».
Карту “Асоціація” планують розіграти після фінального голосування №9256-д («боротьба з ігровою залежністю та удосконалення державного регулювання діяльності з організації та проведення азартних ігор та лотерей»). Якщо планований баланс впливу на гральний ринок передбачає паритет сил Мінцифри і Податкового комітету, то Асоціація дозволить видалити Гетьманцева через стіл прийняття рішень” - повідомляється в Телеграм-каналі “Дон Кіхот”.

ПІДПИСАТИСЯ НА НАШ ТЕЛЕГРАМ

Ще новини про гральний бізнес України та світу: 

“Якщо рекламу букмекерів заборонять - це вб'є спортивну галузь”. Ексклюзивне інтерв'ю з футбольним експертом

Ломбардам заборонили брати у заставу товари для військових. Чому це вважають недостатнім? 

Давно відкрите питання. Розбір рішення РНБО з представником Центру відповідальної гри

The Gambler - новини українського азарту

The Gambler - це інсайдерська інформація про проблеми, з якими стикається молодий ринок легальних азартних ігор в Україні. Легальний азарт - це захист гравців, соціальна відповідальність, дотримання закону, інвестиції та надходження до бюджету країни. Хто намагається знищити легальний азарт, прикриваючись благими намірами?

The Gambler - це боротьба з «чорними» гральними залами, які заробляють на людському горі та нищать економіку країни. Розкриємо всі схеми нелегалів разом!

До новин