Давно відкрите питання. Розбір рішення РНБО з представником Центру відповідальної гри 

РНБО доручило МОЗ протягом трьох місяців прийняти клінічний протокол щодо лікування ігрової вираженої залежності і навчити медпрацівників її виявляти. Вказівки виглядають такими, наче їх писали інопланетяни, адже і Міністерство охорони здоров’я, і Міністерство соціальної політики вже давно долучились до таких проектів, які організували громадські організації та небайдужі представники грального бізнесу. 

Чи повпливає документ він Ради Нацбезпеки на щось кардинально? The Gambler з’ясовував в інтерв’ю з представником Центру відповідальної гри, професором і психологом Костянтином Аймедовим. 

— Костянтине, вітаю! Почнемо з основного: у РНБО просять прийняти протокол щодо лікування ігроманії. Прохання якось пришвидшить процес створення протоколу?

— Коли я прочитав, то подумав, дійсно: якщо є пряме доручення Президента, то, мабуть, ця робота буде активована. Справа в тому, що цей самий протокол був переданий на затвердження ще 23-го року.

— А що саме блокувало прийняття протоколу раніше?

— Там є декілька етапів, починаючи з того, щоб протокол відповідав від зовнішнього вигляду до його наповнення всіляким там стандартам. Від того, щоб там поля були правильно оформлені до того, щоб запропоновані ліки були відповідними актуальним вимогам сьогодення… 

— Чи правильно я розумію, що Центр відповідальної гри - єдиний проект в країні, який займається залежними?

— Центр відповідальної гри - проект, в якому я приймаю участь вже другий рік, це - громадський проект, який об’єднує і бізнес, і Міністерство охорони здоров’я, і  Мінсоцполітики, і волонтерів, і представників науки. Він поступово рухається у всіх цих напрямках. І зараз до співпраці до цих проектів все більше доєднується структур державних. 

— В указі від РНБО про Мінсоцполітики теж написано, зокрема - “прийняти держстандарти по наданню послуги з соціальної реабілітації представникам населення, які залежні і навчити працівників”. Це довго робиться?

— З Мінсоцполітики проект також є на впровадження саме соціальної та психосоціальної допомоги - цей проект також є з 2023-го року… Мінсоцполітики - це таке велике міністерство, яке у кожному регіоні має управління, до якого входять представники на рівнях міст-регіонів. У них дуже велика структура. Наша мета - почати, а потім, мабуть, вже ми їх навчимо, як одні їхні представники будуть навчати далі інших. Бо там їх багато, ми всіх не охопимо за якийсь адекватний час.

— От мені теж цікаво: наскільки важко буде навчити співробітників? У РНБО три місяці дали на прийняття держстандарту, а от на навчання скільки треба?

— Зараз нами створено посібник, але він ще не надрукований. Ми розробляємо курси для соціальних працівників, щоб їх навчити саме працювати з родинами. Бо проблема кожного залежного - не його особиста проблема, а тягар на всіх, хто його оточує… Зараз впроваджуємо це. І зараз вже є запит з Волині, якщо я не помиляюсь, йдуть перемовини, хто бажає до цього онлайн-курсу долучитись. Тобто звідти співробітники будуть проходити онлайн-курс.

— Онлайн-курс - це чудово. Можливо, це найшвидше рішення і незабаром в кожному районному центрі, де є Центр соцзахисту чи соцдопомоги з’являться такі співробітники, до яких можна буде прийти із проблемою “гральна залежність”?

— Ви знаєте, як педагог з великим досвідом я бачу, що форма онлайн-прослуховування не працює на повну. Вона потребує корекції знань, фідбеку у засвоєнні матеріалу. Це онлайн-лекція, яка поєднана з онлайн-семінаром, де знову це все проговорено на конкретних прикладах з відповідями педагога на питання слухачів. І тільки після цього ми можемо казати про якість навчання. Просто прослуховування - максимум 30% інформації засвоюється…

— Підсумуємо: негайно щось трапиться в МОЗ і Мінсоцполітики після оприлюднення рішення?

— Рішення повпливає, як мотивація. По факту це “чарівний пендєль”, надасть натхнення всім, хто до цього причетний і рух буде швидшим. Так, щоб там прямо нове з’явилось, то, як на мене, я цього не побачив. Але ініціатива - добра: моніторити, контролювати, впроваджувати. Якраз все, що зараз потрібно суспільству для контролю за азартною грою. Щоб вона працювала в межах рекреації, а не бізнесу і руйнування суспільства…

ПІДПИСАТИСЯ НА НАШ ТЕЛЕГРАМ

Ще новини про гральний бізнес України та світу:

“Почнуться скандали у банках…” Банкір про рекомендації для фінустанов від РНБО

“Термінового нічого після рішення РНБО не станеться”. Ексклюзивне інтерв’ю від The Gambler

Пішли по регіональних ЗМІ. У КРАІЛ виписали штраф чернівецькому телеканалу за рекламу азарту

The Gambler - новини українського азарту

The Gambler - це інсайдерська інформація про проблеми, з якими стикається молодий ринок легальних азартних ігор в Україні. Легальний азарт - це захист гравців, соціальна відповідальність, дотримання закону, інвестиції та надходження до бюджету країни. Хто намагається знищити легальний азарт, прикриваючись благими намірами?

The Gambler - це боротьба з «чорними» гральними залами, які заробляють на людському горі та нищать економіку країни. Розкриємо всі схеми нелегалів разом!

До новин