“Термінового нічого після рішення РНБО не станеться”. Ексклюзивне інтерв’ю від The Gambler 

Новина про нове рішення РНБО про азарт днями заполонила новинні сайти на рівні з обговореннями про допомогу від США. Редакція The Gambler розпочинає підбірку інтерв’ю про кілька напрямків, які зачепили у списку від Ради Нацбезпеки. Одним з перших прокоментував рішення військовий та засновник ГО "Українська асоціація гемблінгу та беттінгу" Микола Мельник.

— Миколо, вітаю! Чи відчутні вже у армії якісь дії після новини про рішення РНБО? Адже, цитую пункт 2: “Керівництву інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, невідкладно запровадити на період дії правового режиму воєнного стану заборону військовослужбовцям доступу до гральних закладів та/або участі в азартних іграх у мережі Інтернет”….

— Знаєте, як я це опишу? Компромісне рішення з боку влади, тобто як відреагувати так, щоб не реагувати…

Давайте почнемо з реальних можливостей: отак, по факту, що визначить командир? Телефони? Не буде ніхто цим займатись! Тобто зараз прийде рознарядка в кожну військову частину зібрати персональні дані, ну і що?

Спочатку треба навести порядок: на підставі чого ці військовослужбовці будуть обмежуватись в грі? На підставі рішення РНБО? Треба додати додатково для цього повноваження КРАІЛ. Зараз фактично цих нещасних солдат дістануть, щоб вони кудись подавали свої персональні дані, тобто цей якийсь орган має блокувати оцим людям доступ до легальних гральних закладів. Я не вірю що це відбудеться, немає відповіді на ключове питання, розумієте: хто має створити оцей реєстр, з якого потім конкретні солдати будуть не допущені до гри. 

— І що, геть немає ніяких механізмів? Можливо, створити якийсь терміновий порядок для командирів…

— Рішення РНБО - політичне, а не прикладне. Політично Головокомандуючий визнав, що грати в азартні ігри солдатам не можна. Добре. І бухати. Дискусія йде на рівні: грати солдату погано. Ну, так йому і курити погано, і випивати алкоголь погано. Але це все є!

Створять додатковий формуляр. Формуляр доведення про заборону грати в азартні ігри. Все. На цьому все завершується. Раз в місяць якогось бідолагу будуть виловлювати, виписувати догану за те, що був зловлений за азартною ігрою - все.

— А як зловити такого солдата взагалі? Це треба, щоб в окоп приходив інспектор чи як?

— Ну, по-перше, в окопах в нас доволі незначна частина всіх сил оборони України. Це, припустимо, шириться на Збройні сили України. Окей, з них, припустимо, три четвертих знаходяться в тилу. Цим теж ніхто не буде займатись. Просто фізично цим не буде кому займатись. 

Це буде формуляр доведення, солдат підпише - все. На цьому все закінчиться, повірте мені, командиру роти. У мене формуляр доведення на 22 пункти. Буде 23-тій пункт - не можна грати в азартні ігри. Все.

— Поясніть читачам, які не в курсі: формуляр доведення — це…?

— Формуляр доведення - це коли інформація доводиться солдату через формуляр. Раптом він скаже, що він не знав. А так є формуляр доведення - заборона грати в азартні ігри. Всі розписались. Все - політробота проведена, всім заборонили. (сміється)

— А що про інші пункти рішення думаєте? Так само не спрацює?

— Відбулась справжня підміна понять. Людина грає і людина програє. Це так само, як людина випиває і людина напивається “в м’ясо”…Коли людина грає собі на десять гривень в місяць і для нього це має ефект розслаблення, то в цьому немає проблеми. Проблема виникає тоді, коли людина програє сто тисяч, потім позичає у побратимів і його сім’я сидить без грошей. Ми бачили цю інформаційну компанію, сюди приплели навіть загиблих людей… Дотягнули до РНБО, РНБО сказало: заборонити солдатам грати!

Заборонити рекламу? І ця норма не буде виконана. Бо заборонити рекламу, ну добре, далі що? Яка санкція? За те, що той провайдер продовжить показувати цю рекламу? Ніякої.

Потрібно розробити цілий пласт нормативних документів для того, щоб дійсно ця історія запрацювала. Я нагадаю вам, що у нас колись дві лотереї з трьох були у санкційному списку і працювали, тому що не було підзаконного нормативного акту, щоб привести ці рішення в життя. Термінових рішень цей документ за собою ніяких не потягне.

ПІДПИСАТИСЯ НА НАШ ТЕЛЕГРАМ

Ще новини про гральний бізнес України та світу: 

Мінус два казино? Рахунки Pin-Up та Vbet заблоковані. Ексклюзив від The Gambler 

Піар на ігорці не вдався. Або як нардепка хотіла роздути чергову “зраду”

Пішли по регіональних ЗМІ. У КРАІЛ виписали штраф чернівецькому телеканалу за рекламу азарту

The Gambler - новини українського азарту

The Gambler - це інсайдерська інформація про проблеми, з якими стикається молодий ринок легальних азартних ігор в Україні. Легальний азарт - це захист гравців, соціальна відповідальність, дотримання закону, інвестиції та надходження до бюджету країни. Хто намагається знищити легальний азарт, прикриваючись благими намірами?

The Gambler - це боротьба з «чорними» гральними залами, які заробляють на людському горі та нищать економіку країни. Розкриємо всі схеми нелегалів разом!

До новин